Kto choć raz był w Tunezji wie, że kraj ten urzeka nie tylko widokami, słońcem czy architekturą. To także smaki, zapachy, nowe połączenia. Tutejsza kuchnia zachwyca, to mieszkanka kuchni tureckiej, arabskiej, francuskiej i włoskiej, choć można tej w niej wyczuć wpływy kuchni śródziemnomorskiej.

Smaki Tunezji

Kuchnia tunezyjska należy do najbardziej pikantnych na świecie. Je się tu dużo pieczywa, które uznaje się za dopełnienie głównego dania. Przyprawy najczęściej używane w tej części świata to harissa, słodka i ostra papryka oraz kurkuma. W składzie harissy zaś można znaleźć kminek, kolendrę, miętę, paprykę, czosnek i oliwę. To gęsty, ostry sos podawany jako przekąska z dodatkiem oliwek.

Wiele tunezyjskich dań ma kolor czerwony, bowiem jako składniki przeważają tu papryka i pomidory. Wszystkie potrawy gotuje się wolno, na małym ogniu. Jedynie brik jest daniem na szybko – to pieróg z cienkiego ciasta z odpowiednim farszem, smażony na głębokim tłuszczu.

Tunezyjską potrawą narodową jest kuskus. To drobna kasza pszenna podawana z mięsem, na słodko lub z warzywami. Można go też zjeść z rybą. Na deser zazwyczaj są to cytrusy i daktyle zimą lub też inne owoce w zależności od pory roku.

Następnie pije się miętową herbatę lub też kawę arabską, po turecku czy też z kardamonem. Warto tutaj dodać, że herbatę pije się z małych szklaneczek, jest bardzo słodka – często z dodatkiem orzeszków pinii czy prażonych migdałów.

Jeśli zaś chodzi o trunki alkoholowe będąc w Tunezji warto spróbować boukha, czyli białek wódki figowej czy też likieru daktylowego Thibarine. Ciekawy w smaku jest również sfermentowany sok z plamy daktylowej, czyli Laghmi oraz słodki aperitif – Muscat Sec de Kelibia.

Tunezja to kraj ciekawych, mocnych smaków. To słodkie trunki, desery i mocno słodzone herbaty, jak i najostrzejsze sosy czy dania, które mogą zaskoczyć. To kuchnia pełna czerwieni, dlatego też miłośnicy pomidorów lub papryki na pewno się tutaj odnajdą. Warto próbować typowo narodowych smaków i dać się ponieść swojej własnej fantazji, zwłaszcza w kawiarniach i restauracjach.